Početna Čitaj Forum Stara Video Galerija Foto Galerija
Izbornik
Početna
Čitaj
Forum
Traži
Stara Video Galerija
Foto Galerija
Site Map - za lakše snalaženje
Radio
Zabava
Biseri iz školskih klupa
Pitanja
Problemi s kompjuterom
Kad bi muškarci uređi...
Devet bračnih mudrosti
Oglasi iz Plavog ogla...
Teme Foruma
Najnovije teme
vicevi
VICEVI O DALMATINCIMA !
Little Johnny
vaša omiljena živuljka
Some translations
Aktivne teme
vicevi [159]
Predstavimo ih ka... [70]
banner [44]
vaša omiljena živ... [11]
Banner [11]
Tv program
Vicevi
Prva dama Hrvatske
Sarme
Puno viceva
Bog i Haso
Haso
beskučnik
Mujo i Haso Vic
Mujo i Fata
Meda i Lija
Dijeta
Facebook Email
Ukidaju se građevinske dozvole
Ukidaju se građevinske dozvole
 
 
Za kuće manje do 400 kvadrata i poljoprivrednih zgrada do 600 neće više biti potrebne lokacijske i građevinske dozvole. Za gradnju će trebati samo idejni projekt i rješenje o uvjetima građenja.
 

ZAGREB - Građani za gradnju obiteljskih kuća do bruto površine do 400 četvornih metara, kao i poljoprivrednici za poljoprivredne zgrade do 600 četvornih metara, više neće trebati lokacijsku i građevinsku dozvolu, već će im za gradnju biti dovoljno rješenje o uvjetima građenja, a za to će trebati priložiti samo idejni projekt.

Jedna je to od novina koje donosi novi zakonski prijedlog o prostornom uređenju i gradnji kojega je Vlada s današnje sjednice uputila u redovnu saborsku proceduru, a kojim se pojednostavljuje proces prostornog uređenja i građenja, te izdavanje dozvola.

"Novim su zakonom prvi put objedinjeni prostorno uređenje i građenje, te uređena i pitanja urbane komasacije", objasnila je Marina Matulović Dropulić.

Građanima će za kuće do 400 kvadrata trebati samo rješenje o uvjetima građenja i idejni projekt, više neće trebati trošiti na detaljne projekte, a onda saznati da ne mogu graditi.

Objasnila je da će za gradnju velikih stambenih i poslovnih objekata trebati lokacijska dozvola, a na temelju glavnog projekta izdat će se potvrda na glavni projekt pri čemu će se utvrditi i je li projekt napravljen u skladu s lokacijskom dozvolom.

Za velike i komplicirane objekte za koje će država izdavati dozvole, kao primjerice rafinerije, autoceste i slično, a gdje je važna i zaštita okoliša trebat će i lokacijska i građevinska dozvola.

U lokacijskoj dozvoli utvrdit će se i uvjeti tehnološkog projekta, odnosno pitanja važna za zaštitu okoliša, a uporabna dozvola za te objekte bit će trajna, dok će se uvjeti za zaštitu okoliša provjeravati svakih pet godina.

Novina zakona je i da izdavanje rješenja o uvjetima građenja i dozvole više neće biti u nadležnosti ureda državne uprave, već će svi veliki gradovi, odnosno svi gradovi s više od 35.000 stanovnika imati posebne upravne odjele koji će izdavati te dozvole.

Novim su zakonom regulirana i pitanja urbane komasacije, odnosno postupak spajanja čestica unutar građevinskog zemljišta i uređenje putem urbanizma, a uz sređivanje vlasničkih i drugih odnosa na tom zemljištu.

Zakon uređuje i u kojem bi općina ili grad bili obvezni prodati dio svoje zemlje - u slučaju kada vlasniku kojima ima 80 posto potrebne površine nedostaje još 20 posto, a to je zemljište u vlasništvu općine ili grada.

Novi zakon pojednostavljuje i smanjuje broj prostornih planova, za gradove više ne predviđa generalne urbanističke planove, već urbanističke planove uređenja neizgrađenog građevinskog zemljišta i obnove gradskih središta, a posebne se odredbe odnose i na zaštićena područja od posebnog interesa za državu.

Izvor:
Net.hr
Komentari
Nema komentara.
Komentiraj
Da bi ostavio komentar moraš se logirati.
Ocjenjivanje
Ocjenjivanje je dozvoljeno samo registriranim članovima.

Logiraj se ili registriraj za ocjenjivanje.

Nema ocijena.
Sviđa ti se ovaj portal? Preuzmi ovaj kod i postavi ga na svoju stranicu. Hvala :)Login
Korisničko ime

LozinkaZaboravili ste lozinku?
Novu zatražite ovdje.
Korisnika online:
Trenutno online: 9
Članova online: 0

Registriranih članova: 231
Neaktiviranih članova: 0
Najnoviji član: muci
Worth for slobodnovrijeme.com
Automobilizam
Popis prekršaja - kaz...
Alfa SUV
GPS griješi.. e pa ne...
Fiat 500 je auto godine
Honda Civic - Amfibija
Jeftini auti - kako d...
Automobili koji komun...
Automobili od 2500 do...
Doslovno slušali GPS
Šifre
Urban Jungle šifre
Company of Heroes
Flat Out 2
The Sims
The Sims 2
The Sims 2 Nightlife
Need For Speed: Carbon
Grand Theft Auto: San...
SimCity 4
Juiced
Slucajna slika